ELTE
BTK
Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék

ELTE BTK HB-181

Héber nyelvtörténet 1.

Nyelv- és kultúrtörténetEzen a honlapon tesszük közzé a 2003. őszi félévében meghirdetésre kerülő Héber nyelvtörténet 1. kurzus anyagát. Egyelőre a türelmeteket kérjük, az anyagok folyamatosan fognak felkerülni.

Kurzusleírás, letölthető Word 2000 (doc) és Rich Text (rtf) formátumban is.

A Nyelvtörténet I. kurzus célja az, hogy egy bevezetést adjon a nyelvészetbe, áttekintse valamennyire az egyes nyelvtörténeti korszakok sajátosságait, valamint összefoglalja az egyes korszakokkal kapcsolatos kultúrtörténeti tudnivalókat. Ezzel szemben, a Nyelvtörténet II. kurzus alaposabb bevezetést fog nyújtani a héber leíró és történeti nyelvészetbe, a nyelvészet területei szerinti bontásban.

Tematika (logikai sorrendben):

Heti 1 órás előadás, vagyis az egyes témák 45-60 percesek.

Bíró Tamás távolléte miatt viszont nem ebben a sorrendben lesznek az órák. Bíró Tamás 4-szer 90-120 percben tartja meg az óráit, október 13. és 17. között (konkrét időpontokban az óramegbeszélés során lehet megállapodni, kivéve kedd délelőttöt, a csütörtöki tanszéki konferencia időpontját és péntek délutánt)

Bíró Tamás óraidőpontjai:

A többi óra szerdánként, 11.30 és 12.30 közt lesz megtartva, október 29. és december 3. között.

Az óra írásbeli vizsgával zárul, amelynek a követelményeit rövidesen szintén közzé tesszük.

Fontos: kérünk minden diákot, hogy minden órára hozzatok magatokkal héber nyelvű Bibliát. Javasoljuk továbbá azt, hogy ezt a web-lapot rendszeresen ellenőrizzétek. A web-lapra feltett fájlokból, remélem, egy-egy példányt a tanszéki könyvtárban is elhelyezünk, amit fénymásolásra el lehet vinni.

A tanszéken található egy master copy a Sáenz-Badillos-ból. Ajánlom, hogy az érdeklődők egyeztessenek egymással, hogy hogyan fénymásolják le a könyvet.


Bíró Tamás:
e-mail
English web-site
Magyar honlap

Last modified: Thu Jan 15 20:20:12 MET 2004